14. maj 2011

Min søster

Da jeg var barn stod Lademands Leksikon i reolen lige under fjernsynet. Engang lå jeg og læste bogstaverne op på bindenes rygge. På alfabetsangens melodi. A-bok, bol-dok, dol-fyn, fyn-ila. (spørg mig ikke hvorfor.)
Min søster spurgte, hvad jeg lavede, uden at have fattet, at det kom fra bøgerne. Jeg greb chancen og bildte hende ind, at det var det fynske alfabet, og at det var utrolig vigtigt, hun lærte det. Det brugte hun så resten af dagen på. Og hun kan det endnu. A-bok, bol-dok, dol-fyn....
Jeg bildte hende også engang ind, at hun var adopteret. Men den hoppede hun ikke på.
Hun er skarp.
Engang havde vi et skur, der var pilråddent. Så kaldte hun det rådhuset. Det elskede jeg hende for.
Hun er smuk.
Hendes øjne er brune, mens mine har en ubestemmelig grumset kulør. Hendes næse har et nærmest aristokratisk lille knæk, der får hende til at se klog og myndig ud. På en fin og feminin måde. Min næse er skæv, fordi jeg engang skvattede ned i en radiator.
Hun er pisseirriterende.
Engang, vi fulgtes til skole kom vi forbi skole-patrulje-Bettina, som jeg så lidt op til, fordi hun gik et par klasser over mig. Min søster sagde:
"Bettina ved du hvad? Maria har fået hår på tissekonen"
Hun er dronningen af utidighed. Min farmor fortalte engang, at hun ikke kunne sove om natten, så hun så tit fjernsyn til kl. 3.
"Jamen farmor, sidder du så bare og ser porno natten lang, eller hvad?" spurgte min søster tørt.
Hun er den sjoveste, jeg kender. Hun kan få mig til at vræle af grin.
Da vi var børn, og jeg kunne høre hende få et grineflip langt væk fra mig, måtte jeg smide mig ned og hulke, selvom jeg ikke anede, hvad det handlede om.
Og hun er først og fremmest min.
Og jeg savner hende af helvede til, for lige nu befinder hun sig så langt oppe i Norge, som man overhovedet kan komme.
Hun har været væk siden august.
Jeg mangler hende så meget, at jeg får et sug af savn i maven når jeg siger noget på en bestemt måde, og det lyder som hende.
Eller når jeg får et glimt af mig selv i en butiksrude, og jeg ligner hende.
Det er til at blive gaks i låget af.
KOM NU HJEM, LILLESØSTER!

9 kommentarer:

 1. Søskende skal lade være med at flytte til Norge. Slut.

  Jeg fortalte også min lillebror, at han var adopteret. At han i virkeligheden hed Lasse Jensen og at hans forældre ikke gad ham, fordi han var så pisseirriterende.

  Jeg var en god storesøster kan du tro.

  SvarSlet
 2. Det var faktisk også dit indlæg om din o'brother, der fik mig til at savne min søster endnu mere. Storesøstre......jeg ved ikke,hvad det er...... der er bare noget helt ubeskriveligt sejt over os ikke? Giv mig fem!

  SvarSlet
 3. åh, det er sådanne fortællinger der får mig til at ønske at jeg ikke var enebarn.

  SvarSlet
 4. Anonym5/16/2011

  Jeg kalder min søster for dumme møgunge når hun ringer, hvis vi går ned i byen sammen danser jeg grimt og siger underlige lyde når hendes venner er i nærheden Og jeg har fortalt hende at hun skulle have været en abort.
  Tilgengæld klipper hun mit hår, plukker mine øjenbryn og fortæller mig hvordan man sætter tøj sammen.
  Min søster er 11. Jeg er 26. Jeg ved ikke helt hvor det gik galt.

  SvarSlet
 5. Jeg er sådan en søster, der flytter fra Norge. Gid min søster havde lyst til at skrive sådan til mig dengang.

  SvarSlet
 6. Åh, jeg har en lillesøster som har været et år i Norge, og nok blir der i 5 pga. uddannelse. Og jeg planlægger snart at blive gravid. Det var ikke en del af planen at hun skulle være så langt væk. Hun kan få mig til at grine så jeg får mavekramper, bare ved at efterligne min grineflips-lyd.

  SvarSlet
 7. Randi - det lyder hårdt. Rigtig hårdt. Det er ikke det samme, hvis ens søster ikke bliver fuldblodsmoster med et nært forhold til ens barn. Kan du ikke reklamere for nogle supergode uddannelser herhjemme :-)

  SvarSlet
 8. Oh oh, jeg har også været med på den med at bilde min lillesøster ind, at hun var adopteret. :D Fik hende næsten overbevist. Så blev min mor sgu gal.
  Men vi griner godt nok meget af vores barndom idag og det er skønt at blive taget lidt tilbage af dit indlæg :)

  SvarSlet