30. jul. 2013

Börjes


Entrerer man Börjes fra by-siden, kommer man forbi pengeautomaten, hvor der altid er kø. Fascinerende, tænker jeg hver gang. Hvordan kan der altid stå fem-ti personer foran en pengeautomat i en by, der huser omkring 1000 hoveder? 
Siden kommer man forbi torvet. Sætter man sig her for at spise en is eller 100 g løsgodis for 5 SEK, får man samtidig gratis siddeplads til et freakshow af rang.
Vi taler ikke bare mennesker, der ikke er billedskønne, men mennesker, der skiller sig ud ved abnormiteter, der leder beskidte tanker hen på ord som 'indavl' og 'spedalsk'.
Man kan også være heldig at se et optog af tre gamlinge med rollatorer, der tripper af sted som ællinger på række. Måske har den bagerste dame lange, tør-hvide rottehaler.

Når man har slikket isresterne af munden, går man de sidste skridt hen mod Börjes' kropsåbning. Her sænker sig en lidt tung-sovset kødbolle-stemning over kroppen, der blander sig med forventningens glæde. Først kigger vi på sjove ting i isenkram-afdelingen. Her kan man finde alt til krebsegildet og grimme, små nøgne nisser, man kan pryde naboens have med.
Siden kommer vi til tøjet.
"Det er lidt ligesom Føtex," hører man måske en dansk ungmø udtale, hvortil man svarer indadtil: Hold kæft din blasfemiske kælling. Føtex. Pfh.
For Börjes er helt sin egen.
Der er underbukser i størrelse 64, der er gummistøvler i alle afskygninger, børnetøj med svenske figurer, og man tror altid, at nu finder man noget godt, men det gør man aldrig helt, på den måde spiller Börjes lidt kostbar. Humøret daler en grad, men så ser man pludselig sin søn hænge inde i en termojakke på bøjle, helt stille, og når man så kommer helt tæt på, råber han måske UHH ASS JACK ekstremt højt, mens han krydser jakkens slatne ærmer.

Efter det er det den gule elevator og ned til madvarer på tube og riskiks med chilismag og smøreost med peber, chili og oliven,  og isterband-pølserne holder vi os langt fra.

Entrerer man derimod Börjes fra bagenden passerer man den lille grillbod, hvor der altid er kø. Fascinerende, tænker jeg hver gang. Hvordan kan der altid stå fem-ti personer foran en grill-bod i en by, der huser omkring 1000 hoveder?
Sætter man sig på en bænk og glor, er der gratis underholdning i en duft af pommes.
-Jeg kan simpelthen ikke finde ud af, om ham der er mongol eller ej, hvisker jeg til J, og vi stirrer og stirrer, men han er ikke mongol, har bare træk, der ligner.
-Ham der er i hvert fald mongol, hvisker J og kigger over mod en ældre handicappet kvinde i kørestol.
Der er smalltalk på smålandsk, folk der ignorerer hinanden på smålandsk og smålandske børn med remoulade i mundviene. Jo, jo.

Inde i Börjes lægger man her ud med løsgodis. Er det torsdag, kan man være heldig at ramme et særsyn med øjnene. En lille bitte mørklødet mand, der står med en smagsprøvebod og serverer Pringles. Han står der med snurbart og det fineste, hvide smil og ser lykkelig og utrolig anderledes ud end de smålandske, snusende mænd. Så lille og ponchomanglende, sombreromanglende, og så malplaceret i Börjes fedtede menneskehav, at man måske bliver nødt til at lægge sig ned bag nogle slikkasser for at grine. Slået i gulvet af overraskelsens bløde lussing.
-Spørg ham om noget, spørg ham om noget, siger indkøbsmakkeren, men det tør man ikke. Thi snurbarten snakker med en tynd pigestemme, og det ved man jo godt inderst inde, at man aldrig, aldrig vil kunne lægge velfoldet ansigt til.
Efter det er det hen til madvarer på tube og riskiks med chilismag og smøreost med peber, chili og oliven, og isterband-pølserne holder vi os langt fra.
Men Börjes bliver vi aldrig nogensinde trætte af.
Aldrig.
Börjes 4 ever.


5 kommentarer:

 1. Uden at have været der selv KNUSelsker jeg Börjes!
  Lyder som et magisk sted som du beskriver det. Elsker din måde at skrive på!!!
  Mange hilsner fra Pia

  SvarSlet
 2. Nøjagtig det som Pia skriver. (Undskyld Pia.)

  SvarSlet
 3. Börjes lyder fantastisk. Og du skriver bare SÅ fedt! jeg har sagt det før, men uha, jeg bliver helt høj og glad af at læse dine indlæg. Det her var dog i særklasse vidunderligt!

  SvarSlet
 4. Tusind tak for jeres søde ord, det er benzin og slik for sådan en som mig.

  SvarSlet
 5. Nu bliver vi næsten nødt til at slå et smut forbi Börjes, når vi kommer til Sverige igen:-) Så skønt at have dig tilbage på bloggen!
  Vi hamstrede en tubeost med baconsmag i Skærgården. Den smagte vammelt og skønt på samme tid.

  SvarSlet